تنوع بخشیدن به پورتفوی سهام و دارایی ها مفهوم تازه ای برای سرمایه گذاران نیست. اینکه ما اکنون بنشینیم و با خیال آسوده تحرکات و فراز و فرودهای بازار را نقد کنیم و یا اینکه واکنش بازار به ریزش های سنگین همچون ریزش داتکام در اواخر دهه ۹۰ یا ریزش سنگین پس از دوره ی رکود اقتصادی ۲۰۰۸ چه بوده است، آسان به نظر می رسد.
باید به خاطر داشته باشیم که سرمایه گذاری یک هنر است نه یک واکنش هیجانی، بنابراین باید قبل از اینکه زمان آن برسد و ما ناچار به واکنش ناگهانی شویم، بهتر است که ساختن یک پورتفوی متنوع را تمرین کنیم. زمانی که یک سرمایه گذار خرد به بازار واکنش نشان می دهد، ۸۰ درصد ریزش انجام شده است. حتما شنیده اید که یک حمله خوب بهترین دفاع شما است. بنابراین با ایجاد یک پورتفوی متنوع با افق سرمایه گذاری پنج ساله می توانید بیشتر طوفان ها را پشت سر بگذارید. حال با ۵ نکته مهم برای تنوع بخشی به پورتفوی سرمایه گذاری آشنا می شویم:
سرمایه گذاری در سهام می تواند فوق العاده باشد، اما تمام پول خود را در یک سهام یا یک بخش قرار ندهید. با سرمایه گذاری در تعداد کمی از شرکتهایی که می شناسید و به آنها اعتماد دارید و حتی در زندگی روزمره خود از آنها استفاده می کنید، صندوق سرمایه گذاری مشترک مجازی خود را تشکیل دهید.
اما سهام تنها چیزی نیست که باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین می توانید در بخش کالا Commodities، صندوق های قابل معامله در بورس ETFs و یا صندوق های سرمایه گذاری در املاک و مستغلات REIT سرمایه گذاری کنید. با این روش در واقع می توانید میزان ریسک خود را در سرمایه گذاری پایین آورده و بازده بهتری را در پایان کسب کنید.
با این وجود، در دام متنوع سازی بیش از حد پورتفو نیفتید. مطمئن شوید که سبد دارایی شما قابل مدیریت است. وقتی واقعا زمان یا منابع لازم برای ادامه کار را ندارید، سرمایه گذاری روی ۱۰۰ داراریی مختلف منطقی نیست. سعی کنید خود را نهایتا به حدود ۲۰ تا ۳۰ سرمایه گذاری مختلف محدود کنید.
ممکن است بخواهید صندوق های شاخص محور یا صندوق های با درآمد ثابت را به این ترکیب اضافه کنید. سرمایه گذاری در اوراق بهادار که شاخص های مختلف را ردیابی می کند، یک سرمایه گذاری متنوع دراز مدت برای مجموعه شما ایجاد می کند. با افزودن چند صندوق درآمد ثابت، سبد سهام خود را در برابر نوسانات بازار و عدم قطعیت بیشتر تحت پوشش قرار می دهید. این صندوق ها سعی می کنند عملکرد شاخص های متنوع را در بازار پیگیری، بنابراین به جای سرمایه گذاری در بخش خاصی، سعی می کنند ارزش بازار اوراق قرضه را منعکس کنند.
یکی از اشکالات احتمالی صندوق های شاخص محور، ماهیت منفعلانه مدیریت آنها است. در حالی که مدیریت منفعل عموما ارزان تر است، اما می تواند در بازارهای ناکارآمد بهینه نباشد. مدیریت فعال می تواند در صندوق های با درآمد ثابت، به ویژه در دوره های چالش برانگیز اقتصادی، بسیار سودمند باشد.
به طور منظم به سرمایه گذاری خود بیافزایید. می توانید با تقسیم سرمایه خود و ورود پله ای به سهام و دارایی ها ریسک سرمایه گذاری خود را پایین بیاورید. این رویکرد برای کمک به صاف شدن قله ها و دره های ایجاد شده توسط نوسانات بازار استفاده می شود. ایده ی پشت این استراتژی این است که با سرمایه گذاری به همان میزان در طول یک دوره، ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش می دهید. به بیان ساده تر با استفاده از این استراتژی، هنگامی که قیمت ها پایین هستند، سهم بیشتری خریداری می کنید و هنگامی که قیمت بالا است، در تعداد کمتری از سهام سرمایه گذاری می نمایید.
خرید پله ای و کم کردن میانگین، استراتژی های مناسبی هستند. اما همواره به خاطر داشته باشید که نمی توانید به طور کامل وضعیت بازار را نادیده گرفته و به روند سرمایه گذاری خود بی توجه باشید. با سرمایه گذاری های خود در جریان باشید و در جریان هرگونه تغییر در شرایط کلی بازار باشید. شما باید بدانید چه اتفاقی برای شرکت هایی که در آنها سرمایه گذاری می کنید می افتد. با این کار، همچنین می توانید بفهمید چه زمانی زمان کاهش ضر، فروش دارایی و حرکت به سمت دارایی جدید برای سرمایه گذاری است.
اگر شما معامله گر Trader نیستید، باید محاسبه کنید که بابت هزینه هایی که می پردازید چه خدماتی دریافت می کنید. برخی شرکت های کارگزاری به صورت ماهانه از شما هزینه دریافت می کنند و برخی دیگر تنها کارمزد فروش می گیرند. آگاه باشید که چه مبلغی را پرداخت می کنید و چه چیزی برای آن دریافت می کنید. به یاد داشته باشید که ارزان ترین انتخاب همیشه بهترین نیست. خود را در جریان تغییرات موجود در هزینه های خود قرار دهید.
سرمایه گذاری می تواند و باید سرگرم کننده باشد. می تواند آموزنده و مفید باشد. با اتخاذ رویکرد منضبط و استفاده از استراتژی های تنوع بخشی به پورتفو، خرید پله ای و کم کردن میانگی قیمتی، حتی در بدترین مواقع می توانید سرمایه گذاری را سودآور بدانید.