۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ بود که سهام شرکت علی بابا با پیشنهاد قیمت اولیه ی سرسام آور ۲۵ میلیارد دلاری، همه ی رکوردهای قیمتی ماقبل خود را شکست و به بزرگترین عرضه اولیه در طول تاریخ تبدیل شد.
در این مقاله سعی داریم ۱۰ عرضه اولیه بزرگ تاریخ را به شما معرفی کنیم. نکته ی جالب این لیست این است که از ۵ شرکت اول لیست ما تنها یک شرکت امریکایی است. جالبتر اینکه سه شرکت از این ۵ شرکت چینی است.
گروه علی بابا (Alibaba Group Holding Limited) با مسئولیت محدود، یک شرکت تجارت الکترونیکی مستقر در چین، که در ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ با ۲۱٫۸ میلیارد دلار به بازار عرضه شد. چهار روز بعد، پذیره نویسان از اختیار فروش سهام بیشتر استفاده کردند و در مجموع عرضه اولیه این سهام به ۲۵ میلیارد دلار رسید. اگرچه شرکت های فناوری به طور سنتی در بازار سهام نزدک قرار داده می شوند، اما علی بابا برای اولین بار بورس سهام نیویورک را انتخاب کرد و از طریق بانک کردیت سوییس پذیره نویسی عرضه اولیه خود را انجام داد.
بانک کشاورزی چین با نماد AgBank عنوان دومین عرضه اولیه بزرگ در تمام دوران ها را به خود اختصاص داده است. این سهام در تاریخ ۷ ژوئیه ۲۰۱۰ با رقم ۱۹٫۲ میلیارد دلار به بازار سهام عرضه شد. همانند علی بابا این بانک کشاورزی چین نیز عرضه اولیه خود را تا ۲۲٫۱ میلیارد دلار افزایش داد. بانک کشاورزی چین جزو چهار بانک اصلی چین موسوم به ” Big Four” قرار دارد.
بانک صنعت و تجارت چین با نماد ICBC، در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۶ در بورس اوراق بهادار شانگهای و بورس هنگ کنگ به عرضه عمومی رسید و فروشی معادل ۱۹٫۱ میلیارد دلار را به ثبت رساند. همچون دو سهام ذکر شده قبل، بانک صنعت و تجارت توانست با استفاده از گزینه ی اختیار فروش سهام، رقم عرضه اولیه خود را به ۲۱٫۹ میلیارد دلار برساند و به سومین عرضه اولیه تاریخ تبدیل شود.
شرکت جنرال موتورز امریکا با نماد GM، برای اولین بار در تاریخ ۱۶ نوامبر ۲۰۱۰ آن هم در حالی که یکسال قبل از آن اعلام ورشکستگی نموده بود، به عرضه عمومی در بازار سهام نیویورک رسید. این شرکت امریکایی در عرضه اولیه خود توانست رقم ۲۰٫۱ میلیارد دلار را به نام خود ثبت کند. این شرکت بزرگترین عرضه اولیه سهام در بین شرکت های امریکایی به شمار رفته و مالکیت شرکت هایی همچون شورلت، بیوک، جی ام سی و کادیلاک را در اختیار دارد.
ان تی تی دوکومو با نمادNTDMF ، یک شرکت مخابراتی ژاپنی مستقر در توکیو است. این شرکت اولین بار در تاریخ ۲۲ اکتبر ۱۹۹۸ به عرضه عموم رسیده و فروشی معادل ۱۸٫۴ میلیارد دلار را به خود اختصاص داد. پذیره نویسی این سهام توسط بانک گلدمن ساکس آسیا صورت گرفته و سابق بر این در لیست بازار سهام نیویورک موسوم به NYSE قرار داشت.
شرکت ویزا با نماد (NYSE: V) یک شرکت پردازش کارت های اعتباری و نقدی است که در ۱۸ مارس ۲۰۰۸ در بازار سهام نیویورک به عرضه عمومی رسید. عرضه اولیه این سهام مبلغی بالغ بر ۱۷٫۹ میلیارد دلار بود که با توجه به بحران اقتصادی جهانی در آن سالها اصلا رقم کمی نبود.
ای آی ای یک شرکت خدمات مالی هنگ کنگی است، که در زمینه ارائه خدمات بیمه و مدیریت صندوقهای سرمایه گذاری مشترک فعالیت مینماید. در ۲۱ اکتبر ۲۰۱۰ به عرضه ی اولیه عموم رسید و توانست بیش از ۲۰٫۵ میلیارد دلار سرمایه را به خود جذب نماید.
انل با نماد ENEL یک شرکت برق ایتالیایی و دومین شرکت بزرگ اروپا، از نظر میزان ارزش بازار است. عرضه اولیه این سهام در تاریخ ۱ نوامبر ۱۹۹۹ صورت گرفته و فروشی معادل ۱۷٫۴ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است. انل اکنون در ۳۴ کشور جهان فعالیت داشته و ۷۲ میلیون کاربر دارد.
فیس بوک یک سرویس شبکه اجتماعی آنلاین است که در ۴ فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی توسط مارک زاکربرگ و دوستانش ادواردو ساورین، اندرو مککالم، داستین موسکوویتز و کریس هیوز در دانشگاه هاروارد به وجود آمد. فیس بوک با نماد NASDAQ: FB برای اولین بار در تاریخ ۱ می ۲۰۱۲ به عرضه عموم رسیده و رقم فروشی معادل ۱۶ میلیارد دلار را ثبت کرد. تا ماه ژون ۲۰۱۸ فیس بوک به طور متوسط ۱٫۴ میلیارد کابر فعال روزانه داشته است.
داچ تلکام ای جی با نماد (OTC: DTEGY) یک شرکت مخابراتی آلمانی است که در نوامبر ۱۹۹۷ به عرضه اولیه عمومی رسید و فروشی بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار را به نام خود ثبت کرد. تا ماه مارس ۲۰۲۰ داچ تلکام ۱۸۴ میلیون مشتری تلفن همراه، ۲۷٫۵ میلیون مشتری خط ثابت و بیش از ۲۱ میلیون مشتری پهنای باند اختصاصی دارد. این شرکت هم چنین مالک T-Mobile و T-Systems است.
بررسی اجمالی لیست بالا نشان می دهد که گروه علی بابا بزرگترین عرضه اولیه در تمامی دوران ها بوده است. همچنین با نگاهی به مابقی لیست متوجه می شویم که شرکت های آسیایی توانسته اند بر سایرین برتری داشته باشند. ویزا فیس بوک و جنرال موتورز تنها شرکت های امریکایی هستند که در لیست ۱۰ عرضه اولیه برتر تاریخ قرار دارند.